Treniraj JUDO
Postani PANTER!

TROFEJ PANTERA

 • 00Dana
 • 00Sati
 • 00Minuta
 • 00Sekundi

BIJELJINA

Takmičari mjeseca

Sponzorisano od strane

Generalni sponzor

Prijatelji kluba

Šta je džudo?

Džudo je moderna borilačka veština i sport koji potiče iz Japana. Razvio ga je Jigoro Kano krajem 19. veka kao sistem veštine borbe koji je bio fokusiran na tehniku i disciplinu umesto na sirovu snagu. Džudo se zasniva na principu da slabiji ili manje fizički snažan pojedinac može pobediti jačeg protivnika korišćenjem pravilne tehnike, položaja i kontrole.

Reč „džudo“ doslovno se prevodi kao „put mekoće“ ili „put fleksibilnosti“, što odražava filozofiju borbe koju džudo propagira. Centralni princip džudoa je iskorišćavanje protivnikove snage i pokreta, preusmeravanjem te snage u sopstvenu korist. Umesto suprotstavljanja protivniku snagom, džudisti koriste bacanja, poluge, držanja i davljenja kako bi kontrolišu protivnika i postigli pobedu.

Džudo je takođe popularan kao olimpijski sport i takmičarska disciplina. Takmičenja se održavaju u različitim kategorijama težine, a cilj je ostvariti pobedu nad protivnikom tehnikom bacanja koji vodi do „ipona“, što je najviša ocena i vodi do automatske pobede. Uz „ipon“, moguće su i niže ocene poput „wazari“ i „juko“, koje dodeljuju sudije na osnovu uspešnosti izvođenja tehnika.

Pored borbe i takmičenja, džudo ima i filozofski aspekt. Kroz džudo se uči samodisciplini, poštovanju, samopouzdanju i razvoju mentalne snage. Džudo takođe promoviše moralne vrednosti kao što su poštovanje prema protivnicima, fer plej, iskrenost i samokontrola.

Džudo je postao popularan širom sveta i mnoge zemlje imaju svoje nacionalne federacije i saveze koji se bave ovim sportom. Mnogi ljudi se uključuju u džudo kako bi razvili veštinu samoobrane, fizičku kondiciju, samopouzdanje i kao način za poboljšanje mentalne snage.

Moralni kodeks

 • Poštovanje

  U džudou poštujem svoje prijatelje

 • Prijateljstvo

  U džudou stičem prijatelje

 • Čast

  U džudou činim svoje roditelje ponosnim

 • Ljubaznost

  Budite ljubazni prema drugima

 • Samokontrola

  Džudo mi pomaže da kontrolišem emocije

 • Skromnost

  U džudou učim od svih

 • Hrabrost

  U džudou prevazilazim strah

 • Iskrenost

  U džudou uvijek govorim istinu

Ukupan rezultat

0
Balkanskih medalja
0
Zlatnih medalja
0
Srebrnih medalja
0
Bronzanih medalja

"Face your fear, empty yourself, trust your own voice, let go of control, have faith in outcomes, connect with a larger purpose, derive meaning from the struggle." - Kano Jigoro

Kano Jigoro

japanski majstor borilačkih vještina, osnivač džuda

Slide 1
Khabib: “I Love Freestyle Wrestling, But Judo Is On A Different Level”
Image is not available

If I have a chance to take a judo Olympic gold medal over freestyle [wrestling]? Please – of course, [I would choose] judo.
Yes, brother.

Hey, I’m from Dagestan, I love freestyle wrestling but judo is [on a] different level.

Slide 2

May 22, 2018 by Letizia Biafore

Day Twenty Eight: The First Mountain Pass
Image is not available

Lorem ipsum dolor sit amet, consectetuer adipiscing elit. Aenean commodo ligula eget dolor. Aenean massa. Cum sociis natoque...

Slide 3

Jun 9, 2018 by Delinda Cammarata

What's The Future Of Blogging Platforms?
Image is not available

Lorem ipsum dolor sit amet, consectetuer adipiscing elit. Aenean commodo ligula eget dolor. Aenean massa. Cum sociis natoque...

previous arrowprevious arrow
next arrownext arrow

Treniraj JUDO

Add a strong one liner supporting the heading above and giving users a reason to click on the button below.

Click Here
sr_RSСрпски језик